Ένα βιωματικό ταξίδι στον ορεινό Βάλτο για τις ομάδες Αγωγής Υγείας
Στις 8 Μαΐου 2019 οι δύο ομάδες του προγράμματος Αγωγής Υγείας ξεκινήσαμε το δικό μας βιωματικό ταξίδι.
Στάση πρώτη:
Στην κοιλάδα του Ινάχου, παραπόταμου του Αχελώου, ανάμεσα στα βουνά Καλάνα, Μητσέλι και Ζυγό, σε μια όμορφη κοιλάδα, βρίσκεται ο Εμπεσός.
Η ομάδα διαμεσολάβησης κατευθυνθήκαμε στο Γυμνάσιο Εμπεσού όπου είχαμε θερμή υποδοχή από το διευθυντή κ. Παπαθανασίου Βασίλη και το σύλλογο καθηγητών. Ο Διευθυντής μάς φιλοξένησε στο γραφείο του, όπου συζητήσαμε για λίγη ώρα και στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τους μαθητές της Α’ τάξης. Αρχικά όλοι μαζί πήραμε μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας και αφού γνωριστήκαμε καλύτερα, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας και τα όνειρά μας. Ακολούθησε προσομοίωση διαμεσολάβησης από την ομάδα μας. Μιλήσαμε για το συναίσθημα του θυμού και για τεχνικές διαχείρισής του, σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου και καλής διάθεσης βιώσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία αφού επικοινωνήσαμε μεταξύ μας και καταφέραμε να μεταφέρουμε σε συμμαθητές μας τη γνώση που αποκομίσαμε από την εκπαίδευσή μας στην ομάδα διαμεσολάβησης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Ευχαριστούμε πολύ!
Η ομάδα με θέμα “Παραδοσιακές συνταγές και διατροφικές οδηγίες” συναντηθήκαμε με τον κ. Γιώργο Παππά, συνταξιούχο δάσκαλο και μας οδήγησε στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό σχολείο, ένα λιθόκτιστο κτίριο του 1916. Εκεί “ταξιδέψαμε” στο παρελθόν. Η σερμανίτσα, η ρόκα ο αργαλειός, τα χράμια, το άροτρο, ο μύλος του καφέ, το παλιό γραμμόφωνο, τα ταγάρια… το προικοσύμφωνο… όλα ζωντάνεψαν για λίγο. Ακόμα κι ένα παλιό χειροκίνητο τηλέφωνο μπήκε στο παιχνίδι! Η Πηνελόπη της “Οδύσσειας”, ο βασιλιάς κι ο γέροντας από “το πιο γλυκό ψωμί”, ο μικρός βιοπαλαιστή από τα “κόκκινα λουστρίνια”, ο ζευγάς, ο ζευγολάτης, ο δεσμός του ” ζυγού της αμάξης” πήραν για λίγα λεπτά “σάρκα και οστά”.
Σας ευχαριστούμε, κε Γιώργο, για την ηρεμία σας, την υπομονή σας και τις πληροφορίες για τα εκθέματα του μουσείου από την ιστορία του τόπου σας.
Στάση δεύτερη:
Μα – γει(υ;)ρεύοντας στο Σακαρέτσι…
Ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές μικρών λόφων και τις κατάφυτες από έλατα πλαγιές του Μητσελιού και της Μηλιάς, στα δυτικά του ποταμού Αχελώου και της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, σε υψόμετρο 700μ., βρίσκεται το Σακαρέτσι, νυν Περδικάκι. Ένα μικρό χωριό με ευγενικούς, φιλόξενους, καλοσυνάτους ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν (και τις δύο ομάδες) στο δικό τους χώρο, στο υπέροχο κτίριο του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου. Εκεί η κα Ευανθία Ματσιούλα, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, αφού μας καλωσόρισε μας μίλησε για την περιοχή, την ιστορία της, τη γεωγραφία της και το περδικάκι… ένα αρωματικό βότανο της περιοχής. Η κα Σοφία Γρέντζελου, η κα Ελένη Ζάγκα, η κα Πάτρα Μακρυνίκα, ο κος Νίκος Κοτσός και ο κος Φάνης Γιαννικός είχαν ήδη ετοιμάσει τις δικές τους λιχουδιές: ντόπια εδέσματα όπως πλαστό, χλωρόπιτα, λαλαγγίδα, χαλβά αλευρίσιο, ραβανί με μέλι θυμαρίσιο, ψωμί ζυμωτό, τυρί από το παραδοσιακό τυροκομείο του χωριού, σουβλάκια από ντόπια κρέατα.
Μαγειρέψαμε μαζί τους τις πίτες τους, τραγουδήσαμε βαλτινά τσάμικα (με την κα Σοφία να κελαηδάει), χορέψαμε, φάγαμε!!! Τα αγόρια της ομάδας έπαιξαν και μπάλα στο μικρό γήπεδο! Κι από εκεί στο κιόσκι, πιο ψηλά, για να απολαύσουμε στην κυριολεξία τη θέα, τα σμαραγδένια νερά της λίμνης των Κρεμαστών, να ακούσουμε από τον κυρ Νίκο ιστορίες για τους Βαλτινούς κλέφτες, το Τουρκοπήδημα, και τη γρια Λούβραινα…
Πόσες ομορφιές!!!
Πόσες γνώσεις!!!!
Πόσα συναισθήματα!!!
Με ανθρώπους που με το μεράκι τους, τη φιλοξενία τους, την εμπειρία τους, τις αναμνήσεις τους, την αγάπη για τον τόπο τους, τη διάθεσή τους απέδειξαν ότι ο Ξένιος Δίας… είναι ακόμη εδώ!
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Ομάδα Διαμεσολάβησης
Ομάδα “Παραδοσιακές συνταγές και διατροφικές οδηγίες”