Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών/τριών σε θέματα Ολυμπισμού & Ολυμπιακών Αξιών – Στόχοι του προγράμματος (2023-24)
Στόχοι του προγράμματος “Εκπαίδευση Μαθητών/τριών σε θέματα Ολυμπισμού & Ολυμπιακών Αξιών”, λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα πρόκειται για ολιγοήμερη διάρκεια εκάστης διδακτικής επίσκεψης στις εγαταστάσεις της ΔΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία, είναι οι μαθητές:
• Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές αξίες.
• Να κατανοήσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διαχρονική τους αξία.
• Να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κανόνες συμπεριφοράς έτσι ώστε να αναπτύξουν θετικές αξίες και στάσεις ζωής.
• Να μυηθούν σε θέματα εκστρατείας για την ακεραιότητα και τη θετική αθλητική συμπεριφορά.
• Να ενθαρρυνθούν ως προς τη μαζική συμμετοχή και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με στόχο τη δια βίου άσκηση.
• Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές (σεβασμός αντιπάλου, σωστή αθλητική συμπεριφορά, εκπαίδευση θεατή, οφέλη της άσκησης, υγιεινός τρόπος ζωής κ.ά.).
• Να ευαισθητοποιηθούν σε έναν νέο τρόπο ζωής που θα βασίζεται στην απόλαυση της κίνησης, στη χαρά της προσπάθειας και στην ευγενή άμιλλα.
• Να υιοθετήσουν τον εθελοντισμό ως έκφραση κοινωνικής συμπεριφοράς.
• Να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, και ομαδικού πνεύματος, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.
• Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους μέσα από την συμμετοχή σε εικαστικές και κινητικές δραστηριότητες.
Αξίες και Αρχές που θα εμφυσηθούν στους μαθητές.
Ολυμπιακή Παιδεία. Η Ολυμπιακή Παιδεία είναι η μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις Ολυμπιακές Αξίες, λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού. Κυρίως στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό εν γένει. Μέσω των Αξιών του Ολυμπισμού οι μαθητές εκπαιδεύονται ως αθλητές, θεατές, εθελοντές ή εργαζόμενοι. Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητες τους.
Ακεραιότητα & Θετική Αθλητική Συμπεριφορά. Οι μαθητές ευαισθητοποιούνται με την προώθηση θετικών αξιών όπως αυτές διαμορφώνονται με τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες και η ενίσχυση της ακεραιότητας μέσω της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικά για την ακεραιότητα, στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: (α) την ευγενή άμιλλα, (β) τον σεβασμό, (γ) την αποδοχή της διαφορετικότητας και (δ) τις κοινωνικές δεξιότητες.