“ ΚΑΝΕ ΜΟΥ ADD”
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε είναι αυτό των φίλων στους ιστόχωρους κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Facebook. . Η κοινωνική και εμπορική πίεση να έχουμε όσο περισσότερους φίλους μπορούμε σημαίνει ότι πολλές φορές αποδεχόμαστε τα λεγόμενα «friend requests» (δηλαδή τα αιτήματα φιλίας) χωρίς να μπορούμε να μπούμε στον κόπο να ελέγξουμε τη γνησιότητα ή την καταλληλότητα του ατόμου που αποστέλλει αυτά τα αιτήματα.
Ο αριθμός των φίλων που μπορεί να έχει ένας νέος έχει εξελιχθεί σε ένα είδος μέτρησης δημοφιλίας. Πολλοί νέοι εκλιπαρούν γνωστούς και αγνώστους , στέλνοντας αιτήματα φιλίας σε κάποιο διάσημο τραγουδιστή, ποδοσφαιριστή, συμμαθητή τους ,σ΄ένα περιοδικό, σε μια ηλεκτρονική εφημερίδα, ακόμη και στο Δήμαρχο της πόλης « για να τους κάνει add» με σκοπό να αυξήσουν όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό των διαδικτυακών φίλων τους και κατά συνέπεια τη δημοφιλία τους.
Οι «εικονικοί» φίλοι δεν αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από τους αληθινούς τους φίλους , τους συγγενείς ή τους συμμαθητές τους , αλλά από πολύ περισσότερους που ίσως γνωρίσανε μόλις χθες βράδυ σ’ ένα πάρτυ ή που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Έτσι, όσο αυξάνονται οι ηλεκτρονικοί φίλοι και όσο αυξάνονται τα αιτήματα φιλίας τονώνεται η αυτοπεποίθηση του νέου που πιστεύει ότι έχει γίνει πιο διάσημος και από τους διάσημους.Και απαύγασμα της φιλίας αυτής αποτελεί το γεγονός ότι μετράται ακόμη ο αριθμός των like μιας ανάρτησης , μιας φωτογραφίας ή μιας κατάστασης. « Έχω 2000 φίλους και έχω μαζέψει 121 like στην κατάστασή μου», ακούγεται πολύ συχνά στις νεανικές συζητήσεις. Ο νέος στενοχωριέται, όταν ο διάσημος «φίλος» του δεν του έκανε like σε μια ανάρτησή του, και αρκετοί νέοι στέλνουν ακόμη και σε μήνυμα την επιθυμία τους αυτή.
Αλλά τι γίνεται με το συρφετό των πολλών φίλων;
Όλοι οι ηλεκτρονικοί φίλοι αποκτούν την ίδια πρόσβαση στις πληροφορίες που έχουν οι πραγματικοί μας φίλοι και μπορούν να ανταλλάσουν και να αποθηκεύουν ελεύθερα φωτογραφίες , βίντεο και ό,τι δικό μας έχουμε δημοσιεύσει . Όταν έτσι απλά αποδεχόμαστε αγνώστους να γίνουν φίλοι μας, όταν δίνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη τόσα πολλά στοιχεία από την ιδιωτική μας ζωή στο διαδίκτυο (όπως τον αριθμό του τηλεφώνου), όταν δημοσιεύουμε φωτογραφίες προσωπικών μας στιγμών, δεν μπορούμε ποτέ να αναλογιστούμε ότι θα αναδυθούν θέματα όπως η παρενόχληση (π.χ. σκούντηγμα), όπως η συνάντηση με αγνώστους, που, χωρίς δεύτερη σκέψη , τους θεωρούμε φίλους μας και τους «ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας»(!).
Πριν αρκετό καιρό, μία νεαρή κοπέλα από κάποια επαρχιακή πόλη, συναντήθηκε στην Αθήνα με το διαδικτυακό της «φίλο», κακοποιήθηκε και τελικά δολοφονήθηκε .
Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τη λέξη «φίλο» στο Facebook ως «επαφή» (connection) και όχι ως φιλία; Αν σκεφτούμε ότι πολλές φορές ακόμη και οι φίλοι των αδελφών μας ή οι φίλοι των φίλων μας ΔΕΝ είναι και δικοί μας φίλοι, πόσο μάλλον αυτοί που γνωρίζουμε μόνο μέσω του διαδικτύου. Για αυτό , καλό είναι να προσθέτουμε μόνο τους φίλους μας και αυτούς που εμπιστευόμαστε να συνδεθούν μαζί μας διαδικτυακά. Είναι , δε, πολύ σημαντικό να κατηγοριοποιήσουμε τις επαφές μας (γνωστοί, στενοί φίλοι, φίλοι κ.λ.π.), όπου θα δώσουμε συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης στις πληροφορίες που αναρτούμε, όπως π.χ. στις φωτογραφίες ή στα βίντεό μας.
Πρώτα από όλα, όμως, πριν προσθέσουμε οποιοδήποτε φίλο στη λίστα μας, πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για αυτόν, καθώς το ίδιο όνομα μπορεί να το έχουν περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οπότε μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερα προφίλ. Εδώ να θυμίσουμε ότι παραμονεύουν οι παιδόφιλοι , οι ηδονοβλεψίες , οι έμποροι λευκής σαρκός, οι έμποροι ζωτικών οργάνων κ.α. και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μία πιθανή συνάντηση είναι πάρα πολλοί .
Επίσης , είναι βασικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να διαγράψουμε ή να μπλοκάρουμε κάποιο «φίλο» από τη λίστα μας , χωρίς μάλιστα το συγκεκριμένο άτομο να έχει ενημερωθεί για αυτό, επειδή μπορεί να έχει προσβάλλει τη γενετήσια αξιοπρέπειά μας , να μας έχει παρενοχλήσει, να μας έχει εκφοβίσει ή να μας έχει ζητήσει να τον συναντήσουμε κάπου έξω.
Τέλος , δεν δημοσιεύουμε τα πραγματικά μας στοιχεία όπως το κινητό μας τηλέφωνο, τη διεύθυνσή μας , το πού βρισκόμαστε, το τι κάνουμε ανά πάσα στιγμή (check in), πολύ περισσότερο δε τις προσωπικές μας πληροφορίες που μπορεί για κάποιους «φίλους» να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ
(Γραμμή βοηθείας :ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015,χωρίς χρέωση, Δευτέρα ως Παρασκευή
πρωινές ώρες,
Safeline.gr : για καταγγελίες
saferinternet.gr : ενημέρωση γονέων, μαθητών ,εκπαιδευτικών)