ΔιδακτικάΚοινωνία

Ο σκοτεινός κόσμος του τζόγου

κατάλογοςΕίναι καταφανές ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας.Οι δεξιότητες των νέων, ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός και η έλλειψη γονεϊκής προστασίας καθιστούν τον έφηβο ως χρήστη και  καταναλωτή πολλών ταχυτήτων. Με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά, οι νέοι προσπαθούν να δώσουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων και ο τζόγος είναι το εύκολο χρήμα.

Πριν τη δεκαετία του ΄80 η ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια αφορούσε μόνο τους ενήλικες. Οι ανεξέλεγκτες διαφημίσεις και η έλλειψη νομικού πλαισίου που  να απαγορεύει την πρόσβαση ανηλίκων  σε εταιρίες  τυχερών παιχνιδιών (24 εταιρίες ανά τον κόσμο ελέγχουν την παγκόσμια αγορά), καθιστά τον τζόγο ως «από μηχανής θεό» για εύκολο και γρήγορο χρήμα.Αυτό γίνεται επειδή οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό δεν απαγορεύουν στους ανήλικους να παίξουν. Έτσι, στον απαγορευμένο για τους ανηλίκους σκοτεινό κόσμο του τζόγου (ο οποίος αναπτύσσεται  με γεωμετρική πρόοδο), επιρρεπή είναι τα αγόρια, επειδή από τη φύση τους είναι πιο ανταγωνιστικά. Τα παιδιά προσπαθούν να δώσουν τη δική τους λύση  στην απόγνωση και την οικονομική εξαθλίωση της οικογένειάς τους.

Πως γίνεται; Αρχικά μυούνται στο διαδικτυακό τζόγο με δωρεάν  Coins (είναι ένας προθάλαμος), μετά αγοράζουν προπληρωμένες κάρτες  (τις βρίσκουν ακόμη και στα περίπτερα) και στο τέλος φτάνουν να χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους.Ο τζόγος των ανηλίκων διαφοροποιείται από των ενηλίκων επειδή οι πρώτοι καταλήγουν στον εθισμό.Ο εθισμός σχετίζεται με τον διαδικτυακό τζόγο και όχι με τον τζόγο σε φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνα που συντόνισε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», οι έφηβοι στην πατρίδα μας είναι πρωταθλητές Ευρώπης στον τζόγο, τόσο στο φυσικό κόσμο όσο και στον διαδικτυακό. Τα στοιχήματα και τα τυχερά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα σε σπίτια, σε μαθητικά στέκια, σε παράνομες λέσχες, σε καφενεία και σε μέρη όπου τα δεν τηρούνται τα ηλικιακά όρια.

Τα αποτελέσματα της ποσοτικής  έρευνας  σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία,Ρουμανία,Ελλάδα,Ισπανία,Ισλανδία,Ολλανδία,Πολωνία,)έδειξαν ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ενασχόλησης εφήβων με τον τζόγο μεταξύ επτά ευρωπαϊκών χωρών, με δεύτερη τη Ρουμανία. Το 5,9% των ελληνόπουλων (συνολικό δείγμα) ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, ενώ το 10,6%   τζογάρει  στον φυσικό κόσμο. Οι έφηβοι που ασχολούνται με τυχερά παιχνίδια έχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν δυσλειτουργική διαδικτυακή συμπεριφορά σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν.

Το διαδίκτυο ως πολυεργαλείο, από μόνο του, δεν μπορεί να ελεγχθεί και η κατάχρησή τους από τους ανήλικους επιφέρει οικτρά αποτελέσματα. Αρχικά θα πρέπει οι γονείς να γίνουν πιο αυστηροί και να επιτηρούν περισσότερο τα παιδιά τους. Να μην αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό της πιστωτικής τους κάρτας και να βάλουν φίλτρα προστασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που να μην επιτρέπει την είσοδο του νέου ούτε σε εταιρίες ηλεκτρονικών παιγνίων αλλά ούτε σε σελίδες ακατάλληλου περιεχομένου. Από την πλευρά της η πολιτεία και οι φορείς θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά ούτως ώστε να βρεθεί το θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει τον ανήλικο ως καταναλωτή στο διαδίκτυο.

 

 

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ  Κ.  ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

Βασιλική Μουρατίδου, Med

Η Τεχνολογία ως μάθημα και ως επιστήμη.. μας προάγει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *