Άρθρα Μαθητών

Η Φάτνη και η ιστορία της

Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος, το 313 μ. Χ. έδωσε στους Χριστιανούς το δικαίωμα να λατρεύουν ελεύθερα το Χριστό, εγκατέλειψαν τις κατακόμβες που χρησιμοποιούσαν σαν χώρους λατρείας και άρχισαν να χτίζονται οι πρώτες εκκλησίες, που τις στόλισαν εικόνες, με τα πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας και όλων των αγίων. Πολλοί ζωγράφοι χρησιμοποίησαν σαν θέμα τους ιερές σκηνές της Αγίας Γραφής, όπως ήταν η Γέννηση του Χριστού, η Βάπτισή Του, η Σταύρωσή Του κ. λ. π. Ονομαστοί ζωγράφοι της Αναγέννησης διάλεξαν σαν θέμα τους τη φάτνη της Βηθλεέμ. Ποιος όμως ήταν εκείνος που σκέφτηκε να αναπαραστήσει τη Γέννηση του Θείου Βρέφους, όχι με χρώματα αλλά με φιγούρες, με ομοιώματα της Θείας οικογένειας;

Λένε ότι την ιδέα την είχε ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1223. Για να κάνει πιο παραστατική τη λειτουργία των Χριστουγέννων, διάλεξε μερικούς πιστούς, τους τοποθέτησε μέσα σε μια πρόχειρη φάτνη, φυσικά χωρίς ζώα, κι έπαιξαν το ρόλο της Άγιας Οικογένειας.

Οι πιστοί αυτοί, βέβαια, δεν είχαν καμία πειστικότητα, όπως θα γινόταν με πραγματικούς ηθοποιούς, ωστόσο εντυπωσίασαν τρομερά το πλήρωμα της εκκλησίας. Ήταν τόσο πρωτότυπο αυτό που έβλεπαν οι Χριστιανοί και συγκινήθηκαν λες και βρέθηκαν στη σπηλιά της Βηθλεέμ εκείνη την άγια νύχτα.

Η ιδέα του άρεσε τόσο, που αρκετοί καλόγεροι, κάθε Χριστούγεννα, μιμήθηκαν τον Άγιο Φραγκίσκο. Όμως, επειδή δεν έβρισκαν πάντα κατάλληλα πρόσωπα να παίξουν το ρόλο του Ιωσήφ, της Μαρίας, άλλα και μωρά για να παριστάνουν το Θείο Βρέφος, έλυσαν το πρόβλημα βάζοντας στη θέση τους αγάλματα. Έτσι η φάτνη γινόταν μόνιμη και μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν κάθε χρόνο. Σιγά-σιγά το έθιμο διαδόθηκε σ’ όλη την Ιταλία και μετά σ’ όλο τον κόσμο. Και δεν τοποθετούσαν τις φάτνες μόνο στις εκκλησίες αλλά και στα σπίτια, και στις προθήκες των καταστημάτων. Έτσι, δημιουργήθηκαν εργαστήρια που κατασκεύαζαν φάτνες για τις εορτές των Χριστουγέννων. Πολλές νοικοκυρές κατασκεύαζαν μόνες τους τις φάτνες, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και πολλή φαντασία. Τώρα πια, εκτός από τα πρόσωπα, μπήκαν στη φάτνη και τα ζώα, τα βόδια, τα άλογα, τα πρόβατα, ως και οι βοσκοί με τους τρεις μάγους.

Με τη βοήθεια πολύχρωμων χαρτονιών αλλά και του πλαστικού, μπορεί κανείς ν’ αγοράσει καλαίσθητες φάτνες, που συμπληρώνουν το στόλισμα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων. Όταν μάλιστα προσθέσει κανείς μέσα στη Φάτνη πολύχρωμα φωτάκια, γίνεται πιο φαντασμαγορική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *